Isaac da Costa

                               

 

De plaats die Isaac da Costa inneemt in de Nederlandse kerkgeschiedenis, is bij de naamgeving van de stichting van doorslaggevende betekenis geweest. Da Costa (1798-1860) is immers een van de belangrijkste Messiasbelijdende Joden in Nederland. Hij groeide op als zoon van een Portugese rabbijn. In de 16e eeuw was zijn voorgeslacht naar de Nederlanden gevlucht voor de Spaanse Inquisitie. Op jonge leeftijd kwam Isaac da Costa tot geloof. Hij sloot zich aan bij de Nederlandse Hervormde Kerk. Als belangrijke figuur in de Reveilbeweging heeft hij veel theologische geschriften en dichtbundels nagelaten, waaronder een complete Psalmberijming. Zijn visie op Israël en het Joodse volk in het licht van de Bijbel is van grote invloed geweest op alle Nederlandse gereformeerde kerken.         

 NIEUW:     Bijbels dagboek - Israëls verwachting
 Israels verwachting cover  

 

Voor zijn vrienden hield Da Costa Bijbellezingen. Uit die Bijbellezingen is nu een dagboek samengesteld. Da Costa heeft een originele Bijbeluitleg waarbij de kennis die hij in zijn Joodse jeugd heeft opgedaan herkenbaar is. Maar centraal hierin staat steeds de boodschap dat in Christus alleen behoudenis is.

In de kerkgeschiedenis van de afgelopen twee millennia zijn er altijd Joden geweest die kennis hadden van het heil in Christus. In de 19e eeuw kwamen opmerkelijk velen van hen tot bekering. Niet alleen in landen als Hongarije en Engeland, maar ook in Nederland. Isaac da Costa was een van hen en door zijn vele geschriften en gedichten spreekt hij nog. In de korte biografie die voorin het dagboek is opgenomen, kunt u meer lezen over deze boeiende man die in zijn tijd opstond tegen de geest van de eeuw en die de boodschap van de ene Naam Die onder de hemel gegeven is met kracht uitdroeg.

Da Costa had op Bijbelse gronden hoop voor de bekering van het volk van de Joden. Niet alleen van enkelingen, maar – zoals Romeinen 11 vers 26 erover spreekt – van gans Israël. Het is vanuit diezelfde hoop en verwachting dat de genoemde organisaties hun werk onder het Joodse volk mogen doen.

We hopen dat het gebruik van dit dagboek de liefde voor het volk van Israël mag aanwakkeren, maar ook tot persoonlijke zegen mag zijn.

Dit dagboek is een initiatief van het Deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten en het Steunfonds Israël / Isaac da Costa in samenwerking met Uitgeverij De Banier. 

Een paar fragmenten uit dit dagboek lezen? Klik hier (PDF).

Overige informatie:

  • Auteur: Isaac da Costa
  • Formaat: 380 pagina's
  • Uitgever: De Banier
  • Publicatie jaar: 2018
  • ISBN: 9 789087 181079
  • Prijs: € 19,95 (+ € 2,95 verzendkosten)

Bestellen via dhr. C.J. Proos (lid van de P+R commissie) per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

U kunt besparen op verzendkosten door het boekje op te halen bij:

  • C.J. Proos, Mr. Dr. Schokkingstraat 71, Veenendaal.
  • Graag vooraf even afspreken wanneer u wilt komen.
  • Of eventueel op een adres in Berkenwoude.