Legateren

Het Joodse volk iets nalaten, hoe kan dat? 

Het opstellen van een testament is een gevoelig onderwerp waarover in de regel weinig wordt gesproken. Juist het feit dat de opsteller wordt bepaald bij het levenseinde maakt de laatste wilsbeschikking een tere en strikt persoonlijke zaak. Toch is het belangrijk om tijdig een testament op te stellen, zeker als u naast familieleden ook één of meer goede doelen wilt gedenken. Omdat het Isaac da Costa Fonds regelmatig vragen krijgt over schenken en legateren aan het Joodse volk, hebben we notaris Van Driel gevraagd de mogelijkheden uiteen te zetten.

Schenken bij leven

Iets nalaten aan Israël kan op twee manieren: via een schenking of de nalatenschap. Om met het eerste te beginnen, schenken bij leven kan door een periodieke gift. U maakt regelmatig (minimaals eenmaal per jaar) een even hoge gift over en legt deze schenking voor tenminste 5 jaar vast in een overeenkomst. Dit verzekert u van een maximaal belastingvoordeel over de schenking. Voorheen moest hiervoor een notariële akte van schenking worden opgesteld, maar dit is sinds 1 januari 2014 niet meer nodig.

Nalaten na overlijden

Schenken na overlijden kan uitsluitend via een notarieel opgesteld testament. Alle zelf opgestelde brieven en laatste wensenboekjes zijn niet rechtsgeldig. Veel mensen hebben geen testament. Dit betekent dat hun erfenis volgens de regels van de wet wordt afgehandeld. Dit kan een andere uitkomst geven dan de overledene eigenlijk wenste. In de praktijk zijn daar schrijnende voorbeelden van bekend. Het is daarom belangrijk dat mensen met specifieke wensen deze vastleggen bij de notaris. Wie het Isaac da Costa Fonds of een ander doel iets wil nalaten, kan dit doen middels een legaat in het testament. Hierover hoeft u geen erfbelasting te betalen, zodat het gehele bedrag ten goede komt aan Israël.

Houdbaarheidsdatum testament

Notaris Van Driel maakt in zijn dagelijkse praktijk regelmatig pijnlijke situaties mee als het gaat om de nalatenschap. Vooral testamenten ouder dan 10 jaar hebben juridisch gesproken de houdbaarheidsdatum overschreden en vragen om bijstelling. Het advies van de heer van Driel luidt dan ook om bestaande testamenten te laten toetsen aan de nieuwe wetgeving. Bij die gelegenheid kan men desgewenst ook een goed doel laten opnemen.

Vragen

Wilt u het Joodse volk iets nalaten? Het Isaac da Costa Fonds heeft in de persoon van M. Timmerman een deskundige in huis die de diverse mogelijkheden persoonlijk in kaart brengt. Hij is bereikbaar via telefoon 06 83 59 55 11 of e-mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Ook notaris Van Driel geeft u vanuit zijn onafhankelijke positie graag advies. Hij is werkzaam bij Notariskantoor Van der Straaten te Mijnsheerenland en bereikbaar op nummer 0186-601222.