Menu Sluiten

Leerdam, Johannes Calvijnschool

Actie voor de Makor HaTikvah school in Jeruzalem door de leerlingen van de Johannes Calvijnschool in Leerdam.

De leerlingen van groep 5 en 6 van de Johannes Calvijnschool in Leerdam hebben met elkaar actie gevoerd voor de Makor HaTikvah school in Jeruzalem. Tijdens de voorlichting aan de klassen op dinsdagmiddag 14 november kregen de leerlingen door de voorlichter van Steunfonds Israël uitleg over de geschiedenis van Israël en de Makor HaTikvah school. Dat is de enige christelijke school in heel Israël die door de overheid is erkend maar zonder overheidssubsidie moet doen.

Na afloop kregen de leerlingen een spaarpotje en een flyer over het actiedoel mee naar huis. Van de school kregen zij een sponsorlijst mee om mee langs de deur te gaan. Daarna gingen ze aan de slag om zoveel mogelijk geld op de halen. De school organiseerde in overleg met de bekende bakkerskraam Het Stoepje de verkoop door de kinderen van pepernoten. Verder verzorgden de kinderen thuis en bij anderen allerlei karwijtjes tegen betaling voor het actiedoel. In de lessen werd in de actieweken aandacht besteed aan het Joodse volk en aan de hand van de Israëlkoffer uitleg over de gebruiken van de orthodoxe Joden.

Na 3 weken was op dinsdag 5 december de afsluiting van de actie. De leerlingen van de vier klassen namen in de aula plaats op de vloer. Het was een mooi gezicht om al die enthousiaste gezichten te zien. Want het was best spannend omdat de totale opbrengst van de actie bekend gemaakt zou worden. De ontknoping daarvan was overweldigend toen 7 leerlingen ieder een cijfer van het bedrag op een mooi blauw papier boven hun hoofd hielden. De cijfers vormden samen het mooie bedrag van € 3.452,50. Er klonk daarna een luid applaus dat in de hele school te horen was. Heel spontaan vertelden een paar kinderen wat zij voor de actie gedaan hadden en het bedrag dat zij er mee hadden opgehaald.

De kinderen hebben, volgens de juf die het coördineerde, heel erg hun best gedaan. En een aantal kinderen vertelden dat hun ouders ook goed geholpen hebben… Namens het Steunfonds Israël werden de kinderen hartelijk bedankt voor hun inzet en de mooie opbrengst. Daarna mochten zij weer met hun leerkracht mee naar de klas voor het vervolg van de lessen.