Menu Sluiten

Jodenhaat en christelijk leven

Avond georganiseerd door Deputaatschap Israël en Steunfonds Israël

Antisemitisme, haat tegen het Joodse volk, verdraagt zich op geen enkele wijze met de christelijke roeping en levenshouding. Dat stellen de Gereformeerde Gemeenten (GG) in een verklaring die donderdag in de Rotterdamse Laurenskerk werd gepresenteerd.
Waar blijven de kerken? „Het was een hartenkreet vanuit de Joodse gemeenschap, zo rond 2014”, zei ds. F. Mulder donderdagavond in een volle Laurens. „Er waren veel aanslagen in de Gazastrook. Vervolgens zag je een toename van het antisemitisme – een veelkoppig monster. Er werd ”Dood aan de Joden” geroepen, synagogen kregen extra bewaking. „Waar zijn de kerken?” klonk het.”
Die vraag leidde tot bezinning, aldus de voorzitter van het deputaatschap kerk en overheid van de GG. „Een bezinning die uiteindelijk geleid heeft tot een verklaring tegen antisemitisme.” De generale synode van de GG aanvaardde deze in 2017; donderdag werd ze tijdens een jubileumzangavond in het kader van zeventig jaar Israël officieel gepresenteerd.
In de verklaring stellen de GG dat antisemitisme, „als haat tegen het Joodse volk, van welke vorm en van welke aard dan ook, zich op geen enkele wijze verdraagt met de christelijke roeping en levenshouding.” Maar er is meer, zei ds. Mulder. „De kerk stelt ook dat het „de christelijke roeping is uit liefde het beste voor het Joodse volk en zijn behoud in Jezus Christus te zoeken en daarvoor te bidden, zowel in het openbaar als in de persoonlijke gebeden.” Vervolgens worden de gemeenten opgeroepen „in de openbare en persoonlijke gebeden het ware heil en de vrede voor het Joodse volk te zoeken” en wordt de overheid verzocht „tegen elke vorm van antisemitisme stelling te nemen en die te bestrijden.”

Lees hier het volledige artikel in het Reformatorisch Dagblad (5 oktober 2018)