Menu Sluiten

De Verkenners organiseren speciale live-Israëluitzending voor jongeren

De Verkenners, een videoproject van drie samenwerkende Israëlstichtingen, verzorgt samen met de Commissie Israël van de Hersteld Hervormde Kerk op vrijdagavond 13 oktober om 20.00 uur een speciale laagdrempelige live-uitzending voor jongeren over de situatie in Israël.

De terreuraanslag van Hamas op onschuldige Israëlische burgers houdt veel mensen existentieel bezig. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de vele berichten op sociale media. Op de ‘socials’ wordt ook duidelijk dat mensen verschillend denken over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

De polarisatie over het onderwerp ontgaat jongeren niet, merkt Gerjanne van Daalen-Ruijgrok. De inwoonster uit Maasdijk heeft veel contacten met jongeren en weet zich erg betrokken op Israël. Om de jongeren te helpen het conflict te duiden, schreef ze al zeven beknopte informatiekaarten die veel op sociale media worden gedeeld.

Er kan echter nog zoveel meer. Samen met Albert en Martha Groothedde, drijvende krachten achter het Israël-videoproject De Verkenners, besloot ze daarom haar schouders te zetten onder een speciale live-uitzending voor jongeren over de situatie in Israël.

Tijdens de uitzending bespreekt Gerjanne samen met Albert en Martha en andere gasten kritische vragen die alles te maken hebben met de huidige gebeurtenissen in Israël en waarover veel op internet wordt gediscussieerd. Te denken valt aan vragen als: ‘Is de strijd tussen Hamas en Israël wel eerlijk?’ en ‘De mensen in Gaza zitten opgesloten; het is toch logisch dat men voor vrijheid strijdt.’

In de uitzending komen ook personen aan het woord die vanuit Israël meer vertellen over de lokale situatie. Verder worden vragen van jongeren beantwoord. Behalve de uitzending werkt Van Daalen samen met De Verkenners aan een lespakket voor scholen en jeugdverenigingen.

De live-uitzending vindt plaats op vrijdagavond 13 oktober en start om 20.00 uur. De uitzending is te volgen via het Youtube-kanaal van De Verkenners. Daar zal de video ook na de uitzending integraal te bekijken zijn.

Behalve Van Daalen en De Verkenners heeft ook de commissie Israël van de Hersteld Hervormde Kerk zich aangesloten bij het initiatief. De commissie vraagt op verschillende manieren aandacht voor het initiatief en zal het materiaal verspreiden onder haar achterban.

Het videoproject De Verkenners is een initiatief van drie Israëlstichtingen: Steunfonds Israël / Isaac Da Costa fonds, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies. Op locatie in Israël zijn meer dan 75 video’s gemaakt over Bijbelse plaatsen en Joodse feesten. De presentatie van die video’s is in handen van Albert en Martha Groothedde. Het echtpaar Groothedde woonde vijfenhalf jaar in Jeruzalem namens het Centrum voor Israëlstudies.

Website De Verkenners: www.deverkenners.info